Veganisten & vegetariërs

Vitamine B12 komt voor in: vlees, vis, melk en eieren.

Vitamine B12 wordt tegenwoordig, in lage hoeveelheden, aan veel vleesvervangers toegevoegd. Denk er dus aan dat als u geen of weinig vleesvervangers eet dat u vitamine B12-supplementen in moet nemen.

De vorm van vitamine B12 die aan de meeste vleesvervangers toegevoegd word is cyanocobalamine B12. Dit is de meest goedkope vorm van vitamine B12 en moet een complex proces afleggen om biologisch actief te worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat u maar 2% van de ingenomen cyanocobalamine B12 opneemt.

Herkent u symptomen van een vitamine B12-tekort bij uzelf dan is de kans groot dat u de cyanocobalamine die toegevoegd is aan de vleesvervangers niet goed opneemt en is het raadzaam om een proefbehandeling actieve vitamine B12 te nemen, bijvoorbeeld het Standaard Pakket.

N.B.: Veel vegetariërs en veganisten vullen hun voeding aan met spirulina (een algenproduct), tempé (gefermenteerde soja) of nori (zeewier), in de overtuiging dat deze plantaardige voedingsmiddelen vitamine B12 bevatten. Hierin zit uitsluitend de analoge B12, een niet actieve vorm van B12. Het lichaam van de mens kan deze niet in de actieve vorm omzetten.1 2 3

1 Blz. 146 “Is het Misschien B12-tekort?” - Sally M. Pacholok en Jeffrey M. Stuart. ISBN 978-90-202-0490-2
2 Psuedovitamin B(12) is the predominant cobamide of an algal health food, spirulina tablets. Journal of Agricultural and Food Chemistry 1999, 47(11): 4736-4741. Watanabe, F., Kasura, H., Takenaka, S., Fujita, T., Abe, K., Tamura, Y., Nakatsuka, T. en Nakano Y.,
3 Vegetarian Society UK fact sheet, 'Vitamin b12', https://www.vegsoc.org/sslpage.aspx?pid=807